Afbeelding

D66 Bernheze: koffie met de buren aan de keukentafel

Gemeentenieuws

Wie tegenwoordig een vergunning aanvraagt voor bijvoorbeeld de bouw van een schuur of het veranderen van een bedrijfsbestemming, moet een omgevingsdialoog voeren. Dat houdt in dat je met direct betrokkenen contact moet zoeken om je plannen kenbaar te maken. Kortgezegd, ga met je buren aan de keukentafel zitten met een kop koffie om te vertellen over je plannen en wat de consequenties daarvan kunnen zijn voor hen. Dat moet problemen aan de voorkant zien te voorkomen.

Helaas staat in de nieuwe omgevingswet niet vermeld hoe een omgevingsdialoog eruit moet zien. In het ideale geval gaat een initiatiefnemer in gesprek om eventuele vragen of wensen vanuit de buurt te noteren om vervolgens te kijken of plannen aangepast kunnen worden. Zo voorkom je dan dat er na een vergunningsverlening allerlei gerechtelijke procedures gevoerd moeten worden.

Maar ik de praktijk wordt er door initiatiefnemers soms voor gekozen om alleen maar te vertellen wat ze gaan doen, zonder de bereidheid te tonen om mogelijke bezwaren te voorkomen. Dat is ontzettend jammer voor beide partijen. Buren voelen zich niet gehoord en een initiatiefnemer krijgt te maken met weerstand, mogelijke langdurende procedures en extra kosten.

Natuurlijk zijn er ook plannen waarvoor je nooit bij iedereen de handen op elkaar krijgt, maar vaak is een goed proces aan de voorkant succesvol. Naar elkaar luisteren en proberen rekening te houden met elkaar is belangrijk, zeker als je goede buren van elkaar wilt blijven.

Reageren: secretariaatd66bernheze@gmail.com

Marko Konings, D66-Bernheze